Czerwony Kapturek

Krzysztof
Ciasta
19.01.2015 14:56
Czerwony Kapturek

Przepis

SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm)

Biszkopt z makiem

4 jajka

2/3 szkl cukru

2/3 szkl mąki

2/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szkl suchego maku

Krem z mascarpone

375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania)

330 ml śmietanki 30%

2 śmietan fix-y

6 łyżek cukru pudru

Ponadto:

delicje wiśniowe

wiśnie drelowane

2 galaretki wiśniowe

1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć.

2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 st. C.

3. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników.

Ułożenie ciasta:

Na spód biszkoptowy rozsmarować krem. Na wierzch ułożyć delicje (czekoladą do dołu), na to wyłożyć odsączone wiśnie. Całość zalać tężejącą galaretką.