- Czas gotowania: 80 min
- Czas przygotowania: 80 min
Składniki
- 5 łyżek brązowego cukru żelującego (lub jak wolicie zwykłego, będzie bardziej naturalny),
- ok. 1-1,5 szklanki puree z upieczonej dyni (ćwiartka dyni, pokrojonej na kawałki),
- 2 pomarańcze,
- 1 cytryna.
Przepis
Dynię oczyszczamy z pestek, przekrajamy na mniejsze kawałki kładziemy na papier do pieczenia skórą do dołu. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika, pieczemy ok. 1 godziny (do miekkości). Gdy dynia za bardzo będzie się przypiekać możemy przykryć folią aluminiową. Wyjmujemy z piekarnika, lekko ostudzamy, oddzielamy skórkę od miąższu. Miąższ miksujemy blenderem na mus. Przekładamy do garnka, dodajemy sok z pomarańczy i cytryny, dodajemy cukier, gotujemy ok. 5 min do połączenia składników i lekkiego zgęstnienia. Następnie przelewamy do słoiczka/miseczki. Czekamy do wystygnięcia. Smak musu dyniowego jest specyficzny nie każdemu będzie smakować. Idealnie komponuje się na chałce ;-)