Przepis
Składniki na ciasto:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki maku (suchy z torebki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropelek aromatu migdałowego
Dodatkowo:
sok z 1 cytryny + 3 łyżki wody
do przełożenia: żurawina w słoiczku
żurawina
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli. Do ubitych dodawać cukier i po jednym żółtku. Na koniec dajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, oraz wsypujemy mak i dokładnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasto ostudzić. Nasączyć sokiem wyciśniętym z cytryny wymieszanym z wodą. Po nasączeniu na ciasto rozsmarować żurawinę ze słoiczka, ja dodatkowo pokroiłam żurawinę i posypałam nią tą ze słoiczka ( żeby było więcej żurawiny, bo nie robiłam polewy, po której miała być posypana).
Składniki na mus:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
4 łyżki wrzątku
1 łyżka żelatyny
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki likieru amaretto
Do rondelka wsypać kawę i zalać ją wrzątkiem. Wystudzić. Do wystudzonej kawy wsypać łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszać. Odstawić aż żelatyna nam napęcznieje. Wtedy rondelek znowu postawić na chwilkę na ogniu i podgrzewać (żelatyna ma się nam tylko rozpuścić, nie zagotować). Wymieszać, przestudzić i dodać likier amaretto. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną żelatynę z kawą. Dokładnie wymieszać. Wykładać na żurawinę. Wstawić do lodówki, żeby mus ładnie nam stężał.Przed podaniem zetrzeć gorzką czekoladę i posypać nią wierzch ciasta.