Delicja makowa z żurawiną i pysznym musem kawowym :)

Krzysztof
Przepisy
15.01.2015 19:48
Delicja makowa z żurawiną i pysznym musem kawowym :)

Przepis

Składniki na ciasto:

5 jajek

1/2 szklanki cukru

szczypta soli

1/2 szklanki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki maku (suchy z torebki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

kilka kropelek aromatu migdałowego

Dodatkowo:

sok z 1 cytryny + 3 łyżki wody

do przełożenia: żurawina w słoiczku

żurawina

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem soli. Do ubitych dodawać cukier i po jednym żółtku. Na koniec dajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, oraz wsypujemy mak i dokładnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu ciasto ostudzić. Nasączyć sokiem wyciśniętym z cytryny wymieszanym z wodą. Po nasączeniu na ciasto rozsmarować żurawinę ze słoiczka, ja dodatkowo pokroiłam żurawinę i posypałam nią tą ze słoiczka ( żeby było więcej żurawiny, bo nie robiłam polewy, po której miała być posypana).

Składniki na mus:

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

4 łyżki wrzątku

1 łyżka żelatyny

250 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

4 łyżki likieru amaretto

Do rondelka wsypać kawę i zalać ją wrzątkiem. Wystudzić. Do wystudzonej kawy wsypać łyżkę żelatyny i dokładnie wymieszać. Odstawić aż żelatyna nam napęcznieje. Wtedy rondelek znowu postawić na chwilkę na ogniu i podgrzewać (żelatyna ma się nam tylko rozpuścić, nie zagotować). Wymieszać, przestudzić i dodać likier amaretto. Śmietanę ubić, dodać serek mascarpone, cukier puder i rozpuszczoną żelatynę z kawą. Dokładnie wymieszać. Wykładać na żurawinę. Wstawić do lodówki, żeby mus ładnie nam stężał.Przed podaniem zetrzeć gorzką czekoladę i posypać nią wierzch ciasta.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną