Przepis
Składniki :
mała kapusta pekińska
papryka czerwona świeża
puszka kukurydzy
keczup, majonez
filet z kurczaka- 1 podwójny mały
2-3 ogórki konserwowe
cebula, sól, cukier, pieprz
przyprawa do gyrosa
Przygotowanie:
Umyte mięso pokroić drobno w kostkę, posypać gyrosem (pozostawić na około 15 min), po tym czasie obsmażyć do miękkości na oleju
Kukurydzę osączyć, paprykę, cebulę i ogórki pokroić w kostkę
Kapustę pokroić w drobne paseczki i posypać lekko cukrem, by puściła soki- osączyć na sicie
Poszczególne składniki sałatki układać w przezroczystym naczyniu, każdą warstwę polewać na przemian majonezem i keczupem, w mojej sałatce na wierzchu ułożyłam mięso z kurczaka.
Ułożenie warstw warzyw zupełnie dowolne.
Sałatka najlepiej smakuje po co najmniej godzinnym schłodzeniu w lodówce :)