Składniki: masa chałwowa 300 g miękkiego masła 250 g chałwy 5 żółtek 1,5 szklanki mleka 100 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej cukier wanilinowy 2 łyżki likieru Amaretto (może też być likier kawowy albo Whisky) ponadto 1,5 szklanki mocnej słodzonej kawy 2 łyżki Amaretto herbatniki kakaowe (średnie opakowanie ok. 250 g) 16 biszkoptów typu kocie języczki 1/2 słoiczka konfitury wiśniowej W ponczu kawowym zanurzać biszkopty i układać jeden obok drugiego na masie, lekko wcisnąć w krem. Łatwe w przygotowaniu, bo nie wymaga pieczenia, ale potrzebuje odrobiny czasu by smaki zdążyły się przegryźć, a herbatniki odpowiednio zmięknąć. Herbatniki krótko moczyć w ponczu kawowym i ściśle ułożyć na dnie foremki. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Na masie ułożyć warstwę z zamoczonych w kawie herbatników. Po wyjęciu z lodówki ciasto powinno postać w temperaturze pokojowej ok. 30 minut. Składanie ciasta Formę do pieczenia, lub inne naczynie o wymiarach 21 x 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na koniec wlać alkohol i krótko zmiksować. Na gotujące się mleko wlać przygotowaną mieszankę. Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą. Żółtka zmiksować z cukrem waniliowym, dodać mąkę i pozostałe mleko. Pierwszą część masy rozsmarować na herbatnikach.