Ciepła sałatka makaronowa

Ewelina
Makarony
26.10.2014 20:25
Ciepła sałatka makaronowa

Przepis

Ciepła sałatka makaronowa

Przepis na tę sałatkę podrzuciła mi mama. Najpierw byłam sceptyczna - jak to, sałatka na ciepło? Jak to jeść? Zaryzykowałam. Powstała sałatka, którą niektórzy z degustujących nazywali zapiekanką ;) Pożywna, rozgrzewająca, pyszna.

Składniki:

400 g makaronu kokardki

500 g boczku wędzonego

2 cebule

500 g pieczarek

250 ml kwaśnej śmietany 18%

1 łyżka mąki

olej do smażenia

sól

pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w piórka i usmaż na oleju. W osobnym garnku na oleju podsmaż umyte i pokrojone w plasterki pieczarki (możesz dodać kilka kropel soku z cytryny, aby zachować ładny kolor pieczarek). Na patelni podsmaż pokrojony w paseczki boczek.

Cebulę, pieczarki i boczek wymieszaj. Dodaj do nich śmietanę i mąkę i zagotuj.

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu al dente. Odcedź i, co ważne, nie przelewaj zimną wodą. Makaron wymieszaj z cebulą, pieczarkami i boczkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Od razu podawaj.