Łosoś w orzechach włoskich

Ewelina
Obiad
11.01.2015 9:03
Łosoś w orzechach włoskich

Przepis

Oto kolejna odsłona łososia. Tym razem skupiłam się głównie na walorach smakowych potrawy. Pyszny, delikatny łosoś w połączeniu z chrupiącymi orzechami włoskimi – bajka! Smak dania przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Prosto, szybko, a zarazem przepysznie! Polecam!

Składniki:

800 g fileta z łososia,

150 g orzechów włoskich

2 cytryny,

sól,

oliwa,

pieprz,

natka pietruszki

Wykonanie:

Łososia pokroić w filety, posolić, popieprzyć, polać sokiem z 1,5 cytryny, na wierzchu ułożyć natkę świeżej pietruszki, odstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową. Orzech włoskie posiekać lub pokruszyć. Filety posmarować oliwą, opruszyć orzechami włoskimi. Panierkę delikatnie docisnąć, by lepiej przylegała do ryby. Skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną pietruszką.

Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!