Przepis
Składniki na ciasto :
25 dag ugotowanych ziemniaków
1 jajko
3-4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa
Składniki na farsz :
4 spore pieczarki
1 cebula, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie farszu :
Pieczarki i cebulę pokroić drobno, przesmażyć na tłuszczu, dodając sól i pieprz do smaku
Przygotowanie pierogów:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich jajko, mąkę i przyprawy, wyrobić jak na kopytka, ale moje ciasto było trochę luźniejsze niż na kopytka
Ciasto rozwałkować cienko i wykroić krążki o średnicy 5- 8 cm, ja odkrawałam po kawałku i rozgniatałam ręką na okrągłe placuszki
Rozłożyć na nich wystudzony farsz, sklejać brzegi
Umoczyć w rozmąconym jajku, potem w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, ja o tym zapomniałam, ale pierogi też były smaczne i wyglądały apetycznie
Podawać gorące z sałatami, u mnie z czerwonym barszczykiem, polane tłuszczem z cebulką.
Inspiracja "Przekąski i przystawki"