Pierogi ziemniaczane

Ewelina
Przepisy
11.01.2015 8:59
Pierogi ziemniaczane

Przepis

Składniki na ciasto :

25 dag ugotowanych ziemniaków

1 jajko

3-4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej

sól, świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa

Składniki na farsz :

4 spore pieczarki

1 cebula, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie farszu :

Pieczarki i cebulę pokroić drobno, przesmażyć na tłuszczu, dodając sól i pieprz do smaku

Przygotowanie pierogów:

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich jajko, mąkę i przyprawy, wyrobić jak na kopytka, ale moje ciasto było trochę luźniejsze niż na kopytka

Ciasto rozwałkować cienko i wykroić krążki o średnicy 5- 8 cm, ja odkrawałam po kawałku i rozgniatałam ręką na okrągłe placuszki

Rozłożyć na nich wystudzony farsz, sklejać brzegi

Umoczyć w rozmąconym jajku, potem w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, ja o tym zapomniałam, ale pierogi też były smaczne i wyglądały apetycznie

Podawać gorące z sałatami, u mnie z czerwonym barszczykiem, polane tłuszczem z cebulką.

Inspiracja "Przekąski i przystawki"

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną