Łosoś w cieście

Ewelina
Ciasta
05.09.2014 8:45
Łosoś w cieście

Przepis

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

250- 300 gramów świeżego łososia (bez skóry)

1 jajko (białko)

100 gramów świeżego szpinaku

kilka pomidorków koktajlowych

sól, pieprz, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Łososia dzielimy na dwie, takiej samej wielkości porcje. Posypujemy je z obu stron świeżo zmieloną solą i pieprzem.

Na stole rozwijamy ciasto francuskie i wykrawamy z niego dwa prostokąty, które muszą być szersze niż kawałki ryby. Układamy na nich łososia i zaginamy brzegi ciasta do góry. Z pozostałego ciasta wycinamy kilka "wstążek" o szerokości ok 1 cm. Tworzymy z nich ozdobna kratkę na wierzchu potrawy.

Zawinięta w ciasto rybę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem jajka.

Pieczemy ok. 10- 12 minut w temperaturze 200 stopni.

Do łososia genialnie pasuje sałatka ze szpinaku. Przygotowujemy ją ze świeżych liści szpinaku, pokrojonych w ćwiartki pomidorków koktajlowych, soli, pieprzu i oliwy z oliwek.

Gotowe!