Przepis
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
250- 300 gramów świeżego łososia (bez skóry)
1 jajko (białko)
100 gramów świeżego szpinaku
kilka pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Łososia dzielimy na dwie, takiej samej wielkości porcje. Posypujemy je z obu stron świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Na stole rozwijamy ciasto francuskie i wykrawamy z niego dwa prostokąty, które muszą być szersze niż kawałki ryby. Układamy na nich łososia i zaginamy brzegi ciasta do góry. Z pozostałego ciasta wycinamy kilka "wstążek" o szerokości ok 1 cm. Tworzymy z nich ozdobna kratkę na wierzchu potrawy.
Zawinięta w ciasto rybę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy białkiem jajka.
Pieczemy ok. 10- 12 minut w temperaturze 200 stopni.
Do łososia genialnie pasuje sałatka ze szpinaku. Przygotowujemy ją ze świeżych liści szpinaku, pokrojonych w ćwiartki pomidorków koktajlowych, soli, pieprzu i oliwy z oliwek.
Gotowe!