Składniki dla 3 osób: polędwiczka wieprzowa o wadze 500 g 1 ząbek czosnku pieprz 3 gałązki tymianku 1 łyżka masła klarowanego świeża pietruszka Sos: 15 g suszonych borowików 1 szklanka wrzątku 6 małych pieczarek 4 szalotki 150 ml sake 200 ml śmietanki 30% 1 gałązka tymianku sól, pieprz Kasza: 1 szklanka kaszy pęczak 1,5 szklanki wody woda z namaczania grzybów 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +marynowanie i namaczanie: 1 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Ząbek czosnku miażdżymy i dokładnie nacieramy nim oczyszczoną polędwiczkę. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, mieszamy, kładziemy kawałek ręcznika papierowego, przykrywamy i odstawiamy na bok na 10 minut. 5. Polędwicę wyciągamy z sosu, zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęła. Dzisiaj zapraszam na risotto z kaszą, czyli kaszotto ;) z pysznym grzybowym sosem i duszoną polędwiczką wieprzową. Dodajemy kaszę, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby kasza przeszła aromatami. Ja na potrzeby zdjęcia zrobiłam to dopiero na talerzu :) 6. Wyciągamy i odkładamy na bok. 3. Pieczarki myjemy, szorujemy dokładnie i kroimy w ćwiartki. Do garnka ze smażenia mięsa wrzucamy grzyby i smażymy kilka minut, aż nadmiar wody odparuje, a pieczarki ładnie się zarumienią. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kaszę, mieszamy i od razu zmniejszamy ogień (na bardzo mały). Do garnka wlewamy wodę z namaczania grzybów, 1,5 szklanki czystej wody, olej, doprawiamy solą. Na talerz wykładamy kaszotto, obok kładziemy kawałki polędwicy i posypujemy świeżą pietruszką. Dodajemy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, doprawiamy pieprzem i solą, wkładamy gałązkę tymianku i mięso.