Pączki - domowej roboty.

Ewelina
16.09.2013 18:15
Pączki - domowej roboty.

Przepis

Składniki na 35 pączków:

800 g mąki pszennej przesianej

100 g cukru

30 g drożdży świeżych

350 ml mleka

4 jajka

2 żółtka

100 g roztopionego masła

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka spirytusu

1 łyżka soku z cytryny

Mąkę przesiewamy do miski. Mleko lekko podgrzewamy a następnie mieszamy z drożdżami, 1 łyżeczką cukru i 4 łyżkami mąki.

Tak przygotowaną masę/cisato przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut aby wyrósł.

Po tym czasie do miski dodajemy wyrośnięte drożdże oraz pozostałe składniki, oprócz masła. Wyrabiamy chwile by składniki się połączyły i dodajemy roztopione masło. Przenosimy na stolnicę i zarabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto na pączki wychodzi dość luźne i klei się do rąk ale mino to starajmy się nie podsypywać zbyt dużo mąką. Gotowe ciasto przekładamy do miski. przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok 1,5 godziny do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto wyciągamy na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość 1- 1,3 cm. Szklanką wycinamy koła o średnicy ok 7 cm i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 25 min do wyrośnięcia. Po tym czasie pączki smażymy z obu stron na głębokim oleju nagrzanym do temperatury 175 stopni. Olej nie może być ani zbyt gorący ani zbyt zimny dlatego polecam smażyć pączki w frytkownicy gdzie możemy ustawić odpowiednią temperaturę. Gotowe pączki przekładamy na ręcznik kuchenny żeby ociekły z tłuszczu i studzimy. Przestudzone przecinamy na pół, na dolnej części na środku kładziemy odrobinę marmolady, za pomocą szprycy dookoła marmolady wyciskamy budyń i przykrywamy górną częścią. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tak postępujemy z każdym pączkiem.

Te pączki idealnie smakują również nadziane w tradycyjny sposób np. ulubioną marmoladą.