Faworki - robicie je sami?

Ewelina
16.09.2013 18:14
Faworki - robicie je sami?

Przepis

Ilość porcji: 40

Składniki

- 2 szklanki mąki pszennej

- 5 żółtek

- 4 łyżki gęstej śmietany ( 22% )

- łyżka spirytusu lub octu

- 2 łyżki masła

- cukier puder do posypania

- tłuszcz do smażenia

- szczypta soli

Faworki są chrupiące i rozpływające się w ustach.

Etapy przygotowania

Ciasto na faworki :

Z mąki, masła, żółtek, śmietany, spirytusu i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu elastyczną i nie klejącą się do rąk kulę z ciasta okładamy wałkiem, w celu pozbycia pęcherzyków powietrza. Następnie odkładamy ciasto na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej i wykrawamy z niego paski o szerokości ok. 3 cm i długości 12 cm. Środek paska przecinamy ostrym nożem wzdłuż na długość 5-6 cm i przez powstałą szparkę przeciągamy jeden z końców. Smażymy w głębokim tłuszczu.