Przepis
Ilość porcji: 40
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 4 łyżki gęstej śmietany ( 22% )
- łyżka spirytusu lub octu
- 2 łyżki masła
- cukier puder do posypania
- tłuszcz do smażenia
- szczypta soli
Faworki są chrupiące i rozpływające się w ustach.
Etapy przygotowania
Ciasto na faworki :
Z mąki, masła, żółtek, śmietany, spirytusu i szczypty soli wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu elastyczną i nie klejącą się do rąk kulę z ciasta okładamy wałkiem, w celu pozbycia pęcherzyków powietrza. Następnie odkładamy ciasto na godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej i wykrawamy z niego paski o szerokości ok. 3 cm i długości 12 cm. Środek paska przecinamy ostrym nożem wzdłuż na długość 5-6 cm i przez powstałą szparkę przeciągamy jeden z końców. Smażymy w głębokim tłuszczu.