Gorąca czekolada

Krzysztof
Przepisy
16.09.2013 7:38
Gorąca czekolada

Przepis

Składniki na 4 porcje:

500ml mleka

250ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%

100g mlecznej czekolady

30g dobrego ciemnego kakao bez cukru

4 łyżki likieru migdałowego (amaretto niekoniecznie, możemy również użyć innego likieru lub nie dodawać go wcale)

1. W rondlu z grubym dnem zagotować mleko i połowę śmietanki.

2. Do wrzącego mleka dodać kakao, wymieszać. Zmniejszyć trochę ogień i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Ciągle mieszając, potrzymać na ogniu przez około 1 minutę. Następnie zdjąć z ognia i czekoladę rozlać do szklanek.

3. Resztę śmietanki ubić i nałożyć na wierzch czekolady w szklankach. Posypać startą czekoladą.

Smacznego:)