Przepis
Składniki :
1 mały kalafior podzielony na różyczki
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
czerwona cebula drobno pokrojona
puszka ciecierzycy,jeśli jej nie lubicie ciecierzyce możecie zastąpić białą fasolą,tak jak u mnie w domu domownicy raczej za ciecierzycą nie przepadają
3 główki czosnku,drobno posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki curry
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
1 szklanka bulionu z warzyw lub wody
1 mała cukinia
szczypta mielonej kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 mały goździk
1 łyżeczka kurkumy
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy,dodaj cebulę i podduś. Dodaj kalafior i paprykę,smaż przez około 5 minut do momentu gdy kalafior zacznie robić się miękki.
W między czasie na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy dodając czosnek i resztę przypraw.
Połącz i zdejmij z ognia z mieszanka przypraw będzie dobrze ciepła.
Do kalafiora dodaj mieszankę przypraw, ciecierzycę,cukinię i bulion. Gotuj bez przykrycia przez około 25-30 minut od czasu do czasu mieszając.
Curry najlepiej podawać z ryżem typu basmati lub z ryżem brązowym.