vegan curry

Ew
07.01.2015 9:52
vegan curry

Przepis

Składniki :

1 mały kalafior podzielony na różyczki

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

czerwona cebula drobno pokrojona

puszka ciecierzycy,jeśli jej nie lubicie ciecierzyce możecie zastąpić białą fasolą,tak jak u mnie w domu domownicy raczej za ciecierzycą nie przepadają

3 główki czosnku,drobno posiekane

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki curry

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)

1 szklanka bulionu z warzyw lub wody

1 mała cukinia

szczypta mielonej kolendry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 mały goździk

1 łyżeczka kurkumy

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy,dodaj cebulę i podduś. Dodaj kalafior i paprykę,smaż przez około 5 minut do momentu gdy kalafior zacznie robić się miękki.

W między czasie na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy dodając czosnek i resztę przypraw.

Połącz i zdejmij z ognia z mieszanka przypraw będzie dobrze ciepła.

Do kalafiora dodaj mieszankę przypraw, ciecierzycę,cukinię i bulion. Gotuj bez przykrycia przez około 25-30 minut od czasu do czasu mieszając.

Curry najlepiej podawać z ryżem typu basmati lub z ryżem brązowym.