Przepis
Kotlety curry z kaszy kuskus
Sezon na opróżnianie szafek rozpoczęty! Postanowiłam więc przygotować placki z zalegającej kaszy kuskus. Moim faworytem jak na razie była kasza kuskus z warzywami i curry, więc dlaczego nie zrobić z podobnych składników placków, by móc je zabrać ze sobą na uczelnię?
Przygotowałam placki z połowy przepisu, z całości powinno wyjść koło 20, znikają szybko, fajnie dla podniebienia, niestety nie za dobrze dla ciała... warto spróbować :)
Składniki:
150 g kaszy kuskus (przed ''ugotowaniem'')
płaska łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej
2 jajka
czerwona cebula
czerwona papryka
pół puszki kukurydzy konserwowej
dużo przyprawy curry, sól, pieprz
łyżeczka tłuszczu roślinnego
Paprykę oraz cebulę drobno posiekać, rozgrzać na patelni olej i zesmażyć. Przygotować kaszę : do miski wsypać odmierzoną ilość i zalać wrzącą wodą 1 cm ponad kaszę, odczekać 5 minut, pozostawić kaszę do wystudzenia. Do miski wrzucić podduszone warzywa i poczekać aż ostygną, wrzucić jajka i już chłodną kaszę, dodać kukurydzę, przyprawę curry, sól i pieprz. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, mokrymi dłońmi układać placki tak jak na zdjęciach. Piec w 190 stopniach przez około 15-20 minut.