Curry z pulpecikami z indyka

Ewelina
31.08.2014 6:49
Curry z pulpecikami z indyka

Przepis

Pomidorowo- kokosowe curry z pulpecikami z indyka i cukinii

6 porcji

składniki na sos:

- puszka mleka kokosowego- 400 g

- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry

- 3 łyżki pasty pomidorowej- użyłam koncentratu pomidorowego

- szczypta płatków chili

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej masy.

składniki na pulpety:

- 1 kg mielonego indyka- użyłam piersi

- 100 g cukinii

- 2 gałązki cebulki dymki

- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry

- 6 łyżek bułki tartej

- 2 łyżki mleka kokosowego

- 2 łyżeczki suszonej bazylii

- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru

- 2 ząbki czosnku

- oliwa do smażenia

składniki do podania:

- pokrojona zielona część cebulki dymki

- ryż jaśminowy

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar wody i odstawić. Czosnek posiekać drobno.

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie, następnie formować wilgotnymi rękami małe pulpeciki.

W bardzo dużej patelni rozgrzać oliwę, następnie smażyć pulpety do uzyskania zarumienionej skórki.

Ogień zmniejszyć, do usmażonych pulpetów dodać sos, zamieszać, aby pokrył pulpety i zostawić na 15 minut, żeby lekko bulgotał, mieszając od czasu do czasu.

Gotowe curry obsypać dymką i podawać z ryżem,

Smacznego!