Przepis
Pomidorowo- kokosowe curry z pulpecikami z indyka i cukinii
6 porcji
składniki na sos:
- puszka mleka kokosowego- 400 g
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 3 łyżki pasty pomidorowej- użyłam koncentratu pomidorowego
- szczypta płatków chili
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do uzyskania jednolitej masy.
składniki na pulpety:
- 1 kg mielonego indyka- użyłam piersi
- 100 g cukinii
- 2 gałązki cebulki dymki
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
składniki do podania:
- pokrojona zielona część cebulki dymki
- ryż jaśminowy
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar wody i odstawić. Czosnek posiekać drobno.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą dokładnie, następnie formować wilgotnymi rękami małe pulpeciki.
W bardzo dużej patelni rozgrzać oliwę, następnie smażyć pulpety do uzyskania zarumienionej skórki.
Ogień zmniejszyć, do usmażonych pulpetów dodać sos, zamieszać, aby pokrył pulpety i zostawić na 15 minut, żeby lekko bulgotał, mieszając od czasu do czasu.
Gotowe curry obsypać dymką i podawać z ryżem,
Smacznego!