Pasta z czerwonej fasoli i buraka

Marta

Przepisy

12.01.2016 14:05

Pasta z czerwonej fasoli i buraka

Składniki

Potrzebujecie:

* 1 średniego buraka

* puszkę czerwonej fasoli – ok. 240g

* 2 łyżeczki chrzanu (lub więcej, według upodobań)

* olej rzepakowy – 2 łyżki

* sok z cytryny, pieprz, sól

Przepis

Buraka wyszorować, zawinąć (nie obierając) w folię aluminiową i upiec w piekarniku do miękkości (trwa to od 40 do 60 min, w zależności od wielkości buraka). Upieczonego buraka obrać ze skórki i wystudzić. Fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać na sitku. Do blendera wrzucić pokrojonego buraka, fasolę, chrzan oraz olej i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny.