Cytrynowo-ziołowe udka

Ewelina
Obiad
05.01.2015 9:30
Cytrynowo-ziołowe udka

Przepis

Składniki:

4 ćwiartki z kurczaka

1,5 cytryny

80 ml oliwy

2 płaskie łyżeczki soli ziołowej KAMIS

2 łyżki tymianku świeżego ( listków)

2 łyżki rozmarynu KAMIS

1 łyżka musztardy dijon

Wykonanie:

Mięso dokładnie umyć, osuszyć, po czym podzielić na podudzia i udka.

Przygotować marynatę.

Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 1 cytryny. Połączyć sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę i musztardę - dokładnie wymieszać. Dodać zioła, jeśli nie macie świeżego tymianku, użyjcie suszonego z torebki.

Marynatą zalać i dokładnie natrzeć mięso - odstawić przynajmniej na 1 godzinę w chłodne miejsce.

Kiedy udka przejdą już marynatą, układamy je na blasze. Jeśli marynata została w naczyniu, w którym marynowaliśmy mięso, wylewamy ją na udka.

Na udkach układamy plasterki cytryny.

Pieczemy w 180 stopniach C 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.