Przepis
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
1,5 cytryny
80 ml oliwy
2 płaskie łyżeczki soli ziołowej KAMIS
2 łyżki tymianku świeżego ( listków)
2 łyżki rozmarynu KAMIS
1 łyżka musztardy dijon
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, osuszyć, po czym podzielić na podudzia i udka.
Przygotować marynatę.
Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z 1 cytryny. Połączyć sok z cytryny, skórkę z cytryny, oliwę i musztardę - dokładnie wymieszać. Dodać zioła, jeśli nie macie świeżego tymianku, użyjcie suszonego z torebki.
Marynatą zalać i dokładnie natrzeć mięso - odstawić przynajmniej na 1 godzinę w chłodne miejsce.
Kiedy udka przejdą już marynatą, układamy je na blasze. Jeśli marynata została w naczyniu, w którym marynowaliśmy mięso, wylewamy ją na udka.
Na udkach układamy plasterki cytryny.
Pieczemy w 180 stopniach C 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy kolejne 30 minut.