Przepis
Składniki:
na masę ciemną:
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1,5 szklanki kaszy manny (270g)
- 1/3 laski wanilii
- 3 łyżki kakao naturalnego
na masę jasną:
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 1,5 szklanki kaszy manny (270g)
- 1/3 laski wanilii
- 3 duże podłużne opakowania herbatników (ja dałam pełnoziarniste z Biedronki)
Polewa - 1/4 kostki masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mleka, 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Blaszkę prostokątną ( u mnie 37x25 ) wysmarować lekko masłem i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Z litra mleka odlać pół szklanki mleka i rozrobić kakao, resztę mleka zagotować z cukrem, masłem i wanilią. Do gotującego się mleka wsypywać powoli kaszę i mieszać, aby się nie zrobiły grudki, ja mieszałam taką trzepaczką do ubijania. Gdy masa będzie gotowa, zgęstnieje to wylać ją gorącą na herbatniki i chwilkę odczekać - 5 minut wystarczy i ułożyć drugą warstwę herbatników. Tak samo przygotować masę jasną, gotujemy od trazu litr mleka z masłem, cukrem i wanilią i wsypujemy kaszę mieszając cały czas. Wylewamy na herbatniki, czekamy 5 minut i wykładamy ostatnią warstwę herbatników. Chłodzimy w ldówce. Po godzinie chłodzenia przygotowujemy polewę - wszystkie składniki mieszamy w garnku, musimy pamiętać aby cukier się dobrze rozpuścił, i na koniec dodajemy kakao. Smarujemy szybko polewą herbatniki, posypujemy wiórkami kokosowymi i schładzamy. Przed podaniem warto ciasto wyciągnąć na pół godziny, aby się ociepliło.
Smacznego :-)