Przepis
Składniki na 5-6 porcji:
1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
500 g cebuli (u mnie jedna czerwona, dwie białe, 5 szalotek)
250 ml piwa ciemnego
1 łyżka masła
10-12 kromek bułki lub bagietki
200 g sera ementaler lub radamer
1 łyżeczka cukru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wszystkie cebule kroimy w piórka i wrzucamy do garnka - dusimy kilka minut pod przykryciem, aż cebula się zeszkli. Wlewamy bulion, mieszamy i gotujemy 20-30 minut bez przykrycia.
2. Połowę cebuli wyławiamy, zupę blendujemy na krem i z powrotem wrzucamy odłożoną cebulę. Dodajemy piwo, doprawiamy gałką muszkatołową, solą, cukrem i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty do odparowania alkoholu.
3. Ser ucieramy, posypujemy nim kromki i zapiekamy w piekarniku, aż ser się rozpuści. Zupę przelewamy do miseczek i układamy w niej po dwie kromki bułki. Możemy też kromki z serem zapiec bezpośrednio na zupie, ja jednak nie byłam pewna, czy moje miseczki to przetrwają :) Smacznego!
P.S. Na blogu znajdziecie również przepis na drobiowy bulion na smażonych warzywach, którego użyłam do przygotowania zupy :)