Przepis
Składniki:
- 12 płatów lazanii
- 10 dag żółtego twardego sera
Farsz:
- cała pierś kurczaka
- 5-6 dużych pieczarek
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- przyprawy (oregano, tymianek, bazylia, pieprz, sól)
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić. Podsmażyć. Drobno pokrojoną cebulę dodać do pieczarek, chwilę poddusić. Dodać mielone mięso i smażyć kilka minut. Pomidory z sosem dodać do podsmażanego mięsa, przyprawić. Gotować na małym ogniu 30 minut (częściowo odparować sos). Pod koniec gotowania dodać przyprawy ziołowe.
W garnuszku podgrzać wodę, dodać troszkę oleju i moczyć w niej płaty lazanii (wkładać po 2-3 sztuki). Następnie płaty układamy w naczyniu żaroodpornym, wyłożyć część sosu z mięsem. Czynność powtórzyć, pozostawiając troszkę sosu bez mięsa. Przykryć kolejną warstwą płatów, wyłożyć pozostawiony sos, posypać startym serem. Zapiekać 30 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Jeżeli nie macie ochoty na lasagne z mięsem, to pyszna i zdrowa Lasagne wegetariańska będzie najlepszą odmianą.