Lekkie i bardzo szybkie spaghetti alla carbonara

Krzysztof
Makarony
28.12.2014 15:45
Lekkie i bardzo szybkie spaghetti alla carbonara

Przepis

Składniki dla 2osób:

10 dag pokrojonej w paseczki chudej szynki (najlepiej wędzonej)

120 g spaghetti

1 posiekany drobno ząbek czosnku

4 łyżki nisko-tłuszczowej śmietany

sól, pieprz

świeżo posiekana natka pietruszki

1 łyżeczka oliwy

Do garnka wlać wodę, dodać sól i oliwę, doprowadzić do wrzenia, wrzucić makaron i gotować 7 min. Szynkę podsmażyć bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką, dodać czosnek i śmietanę. Wszystko podgrzewać kilka minut na małym ogniu. Makaron odcedzić, przełożyć na talerze, polać sosem i posypać natką. Gotowe!