Ciasto Latte Macchiato

Małgorzata
Ciasta
27.04.2016 9:14
Ciasto Latte Macchiato

Składniki

Biszkopt czekoladowy:

6 dużych jajek

230 g cukru

127 g mąki tortowej

2 łyżki ciemnego kakao

2 łyżki oleju

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Krem:

250 g serka kremowego typu philadelphia

500 ml śmietanki kremówki 30%

3-4 łyżki cukru pudru

Poncz:

350 ml kawy espresso

100 ml likieru Baileys

Dodatkowo:

300 g biszkoptów okrągłych

ciemne kakao

Przepis

Biszkopt czekoladowy:

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia łączymy ze sobą i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż cukier się rozpuści a piana będzie lśniąca. Dodajemy kolejno żółtka i mieszamy chwilę do połączenia się składników. Na koniec dodajemy mąkę, olej i bardzo delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników.

Formę o wymiarach 40 x 25 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C. Pieczemy około 35 minut. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na dwa równe blaty.

Krem:

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietankę, dodajemy serek i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta. Pod koniec miksowania dodajemy cukier.

Poncz:

W dużym kubku zaparzamy kawę odstawiamy do wystudzenia. Kiedy kawa przestygnie dodajemy likier i mieszamy.

Pierwszy blat czekoladowy obficie nasączamy ponczem. Wykładamy połowę kremu. Na kremie układamy biszkopty namoczone w ponczu i delikatnie dociskamy je. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go ponczem i wykładamy resztę kremu. Układamy biszkopty nasączone ponczem i wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Przed podaniem posypujemy ciemnym kakao.

Moje rady:

- ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień

- jeśli wolicie łagodniejszy smak kawy, użyjcie słabszego naparu