Przepis
Składniki:
750 ml wypasione skondensowane niesłodzone mleko Mlekovita
słodzik o aromacie orzecha laskowego/cukier waniliowy
9 łyżeczek żelatyny
3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
bita śmietana i owoce do dekoracji
Wykonanie:
Mleko skondensowane niesłodzone Mlekovita mocno chłodzimy w lodówce- minimum całą noc. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją folią spożywczą.
3 łyżeczki żelatyny zalewamy 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy na ok 10 min. Następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub wstawiając na chwilę do mikrofali.
250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego wlewamy do miski i na najwyższych obrotach miksera miksujemy do uzyskania gęstej pianki, którą słodzimy do smaku słodzikiem (do smaku). Na koniec dodajemy chłodną, ale jeszcze płynną żelatynę. Chwilę miksujemy i całość przekładamy do przygotowanej
tortownicy i wstawiamy do lodówki.
3 łyżeczki kawy rozrabiamy w odrobinie wody przegotowanej. Kolejną porcję żelatyny (3 łyżeczki) zalewamy 3 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy. Postępujemy z nią tak samo jak w pierwszym przypadku.
250 ml mleka wlewamy do miski, dodajemy zimną kawę i ubijamy na pianę, słodzimy, na koniec dodając chłodną ale płynną żelatynę. Miksujemy i wylewamy kawową masę na wcześniejszą warstwę. Następnie całość ponownie wstawiamy do lodówki.
Ostatnią porcję żelatyny przygotowujemy identycznie jak dwie poprzednie. 250 ml mleka ubijamy na piankę, słodzimy, dodajemy słodzik do smaku i przygotowaną żelatynę całość miksujemy i wylewamy do tortownicy jako ostatnią trzecią warstwę naszego deseru.
Wstawiamy do lodówki na min 2-3 godz. Podajemy schłodzone.