Świąteczny keks angielski

Krzysztof
Ciasta
23.12.2014 15:31
Świąteczny keks angielski

Przepis

Składniki:

100 g rodzynek sułtańskich

50 g rodzynek Thompson Jumbo

150 ml białego rumu (w oryginale ciemnego rumu)

210 g masła

150 g drobnego cukru do wypieków

4 jajka (jeśli są małe to 6 jajek)

300 g mąki pszennej

15 g proszku do pieczenia (odrobinę mniej niż 1 łyżka)

50 g suszonych daktyli

50 g kandyzowanych ananasów

50 g kandyzowanej papai

50 g suszonych moreli

50 g suszonych śliwek

50 g kandyzowanej skórki pomarańczy

Rodzynki zalać rumem i moczyć przez przynajmniej 3-5 godzin. Rodzynki Thompson Jumbo są dość duże, więc powinny być wcześniej pokrojone przynajmniej na połowę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając (miksując) po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszać do połączenia. Wmieszać ręcznie posiekane bakalie, namoczone rodzynki i oraz pozostały rum z miseczki. Ciasto przełożyć do formy (użyłam keksówki o długości 30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 175ºC i piec kolejne 35-40 minut (lub dłużej) do tzw. suchego patyczka. Można oczywiście użyć dowolnej kompozycji suszonych lub kandyzowanych owoców.