Seromak

Krzysztof
Przepisy
21.12.2014 20:36
Seromak
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Składniki na spód:

160 g mąki pszennej

70 g masła

45 g cukru pudru

2 żółtka

1 łyżka kwaśniej śmietany

½ łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę makową:

300 g mielonego maku

200 ml mleka

80 g płynnego miodu

65 g miękkiego masła

65 g cukru

2 jajka

zapach migdałowy

Składniki na masę serową:

750 g trzykrotnie zmielonego tłustego sera

120 g cukru pudru

80 g miękkiego masła

3 jajka + białka (pozostałego z ciasta)

3 łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Przepis

Nazwa tego ciasta zawsze mnie intrygowała. Ale do tej pory nie upiekłam sernika z makowcem w jednym wydaniu. Wolałam upiec dwa ciasta. Sernik i makowiec osobno. Po pierwsze było więcej słodkości a po drugie każde inaczej smakowało. Teraz przeglądając przepisy w internecie wpadł mi w oko przepis Bereniki. Zamieściła ładne zdjęcie, które mnie zachęciło do upieczenia tego pysznego ciasta. Dlatego inspirując się Jej przepisem (bo wprowadziłam trochę zmian) upiekłam Seromak. Dwa ciasta w jednym i okazał się strzałem w dziesiątkę

Wykonanie (foremka 30x25 cm):

Najpierw zrobiłam spód ciasta.

Do miski przełożyłam wszystkie składniki. Posiekałam. Szybko zagniotłam ciasto, żeby nie ogrzało się od ręki, zawinęłam w folię i włożyłam do zamrażarki na minimum 30 minut.

Piekarnik włączyłam na 180 °C (g/d).

Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkowałam i wyłożyłam nim spód foremki. Nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika na około 30 - 40 minut.

Mleko, masło i miód zagrzałam. Kiedy składniki się rozpuściły i połączyły, gorącym zalałam mak. Wymieszałam i pozostawiłam na godzinę do napęcznienia.

Rozdzieliłam żółtka od białek.

Żółtka zmiksowałam z częścią cukru. Wymieszałam z przestudzonym makiem. Dodałam zapach migdałowy. Wymieszałam.

W osobnej misce spieniłam białka. Ubijałam zwiększając obroty miksera i wsypałam resztę cukru. Teraz delikatnie za pomocą łopatki wmieszałam pianę do maku.

Masę przełożyłam na wystudzony spód ciasta. Wygładziłam.

Masa serowa:

Żółtka oddzieliłam od białek.

Masło utarłam z cukrem na białą masę. Wbijałam kolejno żółtka. Każde następne dopiero, kiedy poprzednie dobrze wmieszało się w masę. Dodałam porcjami ser, mąkę ziemniaczana i ekstrakt waniliowy.

Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Za pomocą szpatułki delikatnie wmieszałam ją do masy serowej. A następnie wyłożyłam na masę makową.

Wygładziłam powierzchnie i wstawiłam do piekarnika na około godzinę (do suchego patyczka).

Gdyby masa serowa zaczęła się przyrumieniać można przykryć folią.

Ciasto po upieczeniu pozostawiłam na 30 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Na noc wstawiłam do lodówki przykryte folią.

Rano już mogłam pokroić go i spróbować.

Seromak można upudrować cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową