Najlepszy seromak!

Krzysztof
Ciasta
29.12.2014 16:06
Najlepszy seromak!
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 120 min

Składniki

Składniki (na blaszkę 25x35):

SPÓD:

1 szklanka mąki pszennej

10 dag masła/ margaryny

5 dag cukru pudru

2 żółtka

pół łyżeczki proszku do pieczenia

MASA MAKOWA:

40 dag suchego maku (2 i 1/3 szklanki)

1 szklanka mleka

20 dag cukru (1 szklanka)

3 jajka

3 łyżki miodu

50 g rodzynek

50 g posiekanych orzechów

pół szklanki gotowanej skórki z pomarańczy

skórka otarta z 1 cytryny

kilka kropel aromatu pomarańczowego

MASA SEROWA:

60 dag sera białego zmielonego 3-krotnie

3/4 szklanki cukru

75 g masła/ margaryny

3 jajka

łyżka mąki ziemniaczanej

pół szklanki gotowanej skórki z pomarańczy

WIERZCH:

tabliczka deserowej czekolady

50 g masła lub margaryny

płatki migdałowe do posypania

Przepis

Ze wszystkich składników na spód zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na papierze do pieczenia na wymiar blaszki, ponakłuwać widelcem. Włożyć do blaszki i odstawić gdzieś na bok lub schłodzić w lodówce.

Mak wsypać do garnka, dodać mleko i zagotować. Pogotować na małym ogniu ok. 30 min do całkowitego wchłonięcia mleka. Ugotowany zmielić maszynką 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać do maku. Wsypać rodzynki, orzechy, skórkę z cytryny i pomarańczy oraz wlać aromat. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy makowej.

Warstwa serowa: Masło, cukier i żółtka utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo ser stale miksując. Dodać mąkę i skórkę z pomarańczy i znów zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy serowej.

W międzyczasie spód podpiec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, nałożyć masę makową, wyrównać. Nałożyć masę serową, wyrównać.

Wstawić znów do piekarnika i piec ok. 1 h, aż warstwa serowa się zarumieni.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ale nie wyjmować z blachy. Zrobić to dopiero po wystudzeniu.

Przygotować polewę. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Mieszać, aż do uzyskania jednolitej polewy. Polać ciasto, posypać płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO!