- Czas przygotowania: 75 min
Składniki
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
3 żółtka
1 kostka masła
2/3 szklanki cukru
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera
6 jajek
¾ szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
otarta skórka z cytryny
Masa makowa:
2 szklanki maku
mleko do namoczenia
3 białka
1/2 szklanki cukru
aromat migdałowy
Przepis
Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy do suchych składników żółtka oraz posiekane masło i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki aby się schłodziło. Masę serową przygotowujemy ucierając żółtka z cukrem, a gdy ten się rozpuści dokładamy po łyżce sera. Gdy masa się połączy dodajemy otartą skórkę cytryny, oraz budynie.
W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Ubite białka łączymy z serem delikatnie mieszając. Mak moczymy w gorącym mleku a następnie mielimy go 2 razy z dodatkiem cukru. Ubijamy pianę z 3 białek pozostałych z ciasta, łączymy ją z makiem i dodajemy aromat migdałowy. Wyjmujemy z lodówki ciasto rozwałkowujemy lub ścieramy na spód blaszki, wykładamy na to masę makową a na nią wylewamy masę serową. Pieczemy ok 75 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)