Przepis
Składniki (na blaszkę 25x35):
SPÓD:
1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła/ margaryny
5 dag cukru pudru
2 żółtka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
MASA MAKOWA:
40 dag suchego maku (2 i 1/3 szklanki)
1 szklanka mleka
20 dag cukru (1 szklanka)
3 jajka
3 łyżki miodu
50 g rodzynek
50 g posiekanych orzechów
pół szklanki gotowanej skórki z pomarańczy
skórka otarta z 1 cytryny
kilka kropel aromatu pomarańczowego
MASA SEROWA:
60 dag sera białego zmielonego 3-krotnie
3/4 szklanki cukru
75 g masła/ margaryny
3 jajka
łyżka mąki ziemniaczanej
pół szklanki gotowanej skórki z pomarańczy
WIERZCH:
tabliczka deserowej czekolady
50 g masła lub margaryny
płatki migdałowe do posypania
Ze wszystkich składników na spód zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować na papierze do pieczenia na wymiar blaszki, ponakłuwać widelcem. Włożyć do blaszki i odstawić gdzieś na bok lub schłodzić w lodówce.
Mak wsypać do garnka, dodać mleko i zagotować. Pogotować na małym ogniu ok. 30 min do całkowitego wchłonięcia mleka. Ugotowany zmielić maszynką 2 razy. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem, dodać do maku. Wsypać rodzynki, orzechy, skórkę z cytryny i pomarańczy oraz wlać aromat. Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy makowej.
Warstwa serowa: Masło, cukier i żółtka utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo ser stale miksując. Dodać mąkę i skórkę z pomarańczy i znów zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy serowej.
W międzyczasie spód podpiec przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wyjąć, nałożyć masę makową, wyrównać. Nałożyć masę serową, wyrównać.
Wstawić znów do piekarnika i piec ok. 1 h, aż warstwa serowa się zarumieni.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ale nie wyjmować z blachy. Zrobić to dopiero po wystudzeniu.
Przygotować polewę. Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Mieszać, aż do uzyskania jednolitej polewy. Polać ciasto, posypać płatkami migdałowymi.
SMACZNEGO!