Karp wigilijny smażony

Ewelina
Przepisy
19.12.2014 21:50
Karp wigilijny smażony

Składniki

1300 – 1500 g świeżego karpia

sok z cytryny

sól

pieprz

4 łyżki mąki pszennej

2 jajka

bułka tarta

25 g masła

olej do smażenia

Przepis

Oczywiście najlepiej kupić karpia żywego i w domu w humanitarny sposób obejść się z nim, żeby nie cierpiał. Przyznaję, że tym zajmuje się mój Mąż.

....Potem należy rozciąć rybę wzdłuż brzucha, wyjąć wnętrzności, starając się nie naruszyć woreczka żółciowego. Usunąć płetwę grzbietową i płetwy boczne. Następnie należy rybę oczyścić z łusek. Potem odciąć głowę i ogon (zostawić do przygotowania np. wigilijnej zupy rybnej, lub do wywaru do karpia w galarecie). Tak sprawioną rybę wystarczy już tylko pokroić w dzwonka i umyć.

Dzwonka przekroiłam jeszcze wzdłuż kręgosłupa na dwa płaty.

Rybę skropiłam sokiem z cytryny, posoliłam, oprószyłam pieprzem, włożyłam do miski, przykryłam i wstawiłam na godzinę do lodówki.

Na patelni rozgrzałam olej.

Przygotowałam panierkę z mąki, jajek i bułki tartej.

Karpia panierowałam najpierw w mące, następnie w rozkłóconych jajkach a na końcu w tartej bułce.

Przekładałam na patelnię. Smażyłam z obu stron na średnim gazie na złoty kolor.

Piekarnik włączyłam na 150 °C.

Usmażonego karpia przełożyłam do naczynia do zapiekania, obłożyłam dużymi kawałkami masła i wstawiłam do piekarnika na 15 minut (bez przykrycia). Masła ma byś sporo, żeby ryba się nie przypiekła. Ma tylko „dojść”. Przejdzie zapachem i smakiem masła.

Karp wigilijny smakuje wyjątkowo. Nigdy i nigdzie nie smakuje tak samo. Zgodzicie się ze mną?