Przepis
SKŁADNIKI:
Na kruchy spód:
180g mąki
120g masła
60g cukru pudru
1 żółtko
Na snickersowy wierzch:
200g twardych krówek śmietankowych
100g solonych orzeszków ziemnych
70g mlecznej czekolady
70g gorzkiej czekolady
Kruchy spód:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Masło (twardawe, nie może być miękkie) kroimy w kostkę. Na stolnicy wysypujemy sypkie składniki. Dodajemy masło i siekamy je nożem na coraz mniejsze kawałki. Jak ciasto będzie sypkie (jak na kruszonkę) dodajemy żółtko i zaczynamy wyrabiać rękoma. Ciasto wkładamy na pół godziny do zamrażalnika lub na godzinę do lodówki. Blaszę do tarty smarujemy masłem. Chłodne ciasto chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek o grubości pół centymetra. Wykładamy ciastem formę. Nakłuwamy, przykrywamy pergaminem i obciążamy grochem, fasolą lub mąką. Pieczemy przez ok. 10 minut w 200oC. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze z 6-8 minut. Ciasto musi wystygnąć. Można je przygotować dzień wcześniej.
Wierzch:
Krówki kroimy w kostkę i wrzucamy je do rondelka (najlepiej teflonowego). Topimy je namałym ogniu. Na początku można dodać trochę wody. Jak zawrze gotujemy jeszcze 1 minutę. Wylewamy całość na kruchy spód. Na płynnej krówce rozkładamy równomiernie orzeszki i wstawiamy do lodówki. W tym czasie drobno kruszymy czekolady. Wrzucamy je razem do miski żaroodpornej. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy by mleczna wymieszała się z gorzką. Pokrywamy czekoladą cały wierzch tarty i chowamy do lodówki by zastygła. Można podawać prosto z lodówki, ale jeżeli ktoś woli ciągnącą się krówkę proponuję ciasto wyjąć wcześniej przed podaniem.