Ciasto pomarańczowe z żurawiną. Hit na święta

Krzysztof
Przepisy
22.12.2014 11:57
Ciasto pomarańczowe z żurawiną. Hit na święta

Przepis

2 pomarańcze ekologiczne

3/4 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200-300 gram mielonych migdałów

5 jajek

opakowanie żurawiny

czekolada pomarańczowa opcjonalnie

( jeśli się nie uda proponuję białą czekoladę i skórkę z pomarańczy + olejek pomarańczowy)

na Allegro można kupić 1 kg belgijskiej czekolady pomarańczowej

Umyte pomarańcze gotowałam 70 minut w wodzie na małym ogniu ( uwaga przepisy mówią o 4 krotnym zmienianiu wody i gotowaniu każdorazowo jeśli pomarańcze były pryskane). Ugotowane pomarańcze pokroiłam na kawałki zmiksowałam i wystudziłam, aż były zimne.

Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam połowę cukru do piany. Resztę wsypałam do żółtek i miksowałam na puszysty kogel mogel. Następnie do żółtek dodałam masę pomarańczową, proszek do pieczenia i mielone migdały. Pod koniec wrzuciłam żurawinę. Teraz bez użycia miksera samą szpatułką dodawałam w małej ilości pianę z białek.

Całość przełożyłam do wysmarowanej tortownicy i oproszonej mielonym lnem. Piekłam 80 - 90 minut w 170 stopniach.

Po wystudzeniu ciasta czekoladę pomarańczową rozpuściłam w kąpieli wodnej i udekorowałam żurawiną.