Ciasto Malibu

Krzysztof
Ciasta
05.05.2014 7:29
Ciasto Malibu

Przepis

ciasto czekoladowe

7 jaj

2 lyżki kakao

1 szklanki cukru

5 lyżek mąki

1 lyżeczka proszku do pieczenia

1/2 lyżeczki amoniaku

Jaja rozdzielamy, białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier i ubijamy aż będą błyszczące. Do białek dodajemy żółtka, miksujemy mikserem, a następnie przez sitko przesiewamy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st.C około 30 minut. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy wzdłuż na dwa placki.

wkładka kokosowa

20 dkg cukru,

15 dkg wiórków kokosowych,

1 lyżka mąki ziemniaczanej,

5 białek,

1 lyżeczka proszku

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubiajmy dalej aż masa będzie błyszcząca, mieszamy z wiórkami kokosowymi i resztą składników przesianych przez sitko. Pieczemy w takiej samej balszce, jak poprzednie ciasto, w piekarniku nagrzenym do 175 st.C około 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Masa ananasowa:

2 puszki ananasow *

5 żółtek

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

5 łyżek cukru

200 g masła

Z ananasów odlać sok, dopełnić wodą do 500 ml, odlać z tego pół szklanki, a resztę zagotować. Pół szklanki soku wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz ananasów) i wlać na gotujący się sok. Ugotować budyń, odstawić do wystudzenia.

Po wystudzeniu utrzeć z masłem i dodać pokrojone w kostkę ananasy z jednej puszki (ananasy z drugiej puszki wykorzystać w dowolny sposób)

Rodzynki

40 dkg rodzynek

1 szklanka rumu

Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na noc. Im dłużej stoją, tym więcej rumu wypiją i będą smaczniejsze.

Polewa czekoladowa

2 gorzkie czekolady

200 g śmietanki 30%

1 łyżka masła

Czekolady rozpuszczamy w kapielu wodnej lub kuchence mikrofalowej, mieszamy z masłem i śmietanką, dodajemy "pijane rodzynki" mieszamy dokładnie.

Kolejność składania ciasta: placek czekoladowy smarujemy 1/3 kremu ananasowego, następnie układamy placek kokosowy, smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy plackiem czekoladowym i lekko całość dociskamy. Górę i boki ciasta smarujemy pozostałym kremem. Na wierzch wylewamy rodzynki w czekoladzie, a boki obsypujemy wiórkami kokosowymi.

Schładzamy.

Źródło: http://zpamietnikapiekarnika.blox.pl/2013/03/Ciasto-Malibu.html