(Przed)świąteczna tarta z malinami

Patrycja
17.12.2014 20:38
(Przed)świąteczna tarta z malinami

Przepis

Składniki:

150 g mąki + 3 łyżki

20 g kakao

25 g cukru pudru

3 jaja + żółtko

200 g masła

55 g cukru trzcinowego

100 g gorzkiej czekolady

30 g czekolady mlecznej

maliny

Przepis:

Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Kroimy 100g zimnego masła na malutkie kawałeczki. Składniki sypkie przesiewamy do miski (150 g mąki, cukier puder, kakao). Dodajemy do tego odrobinę soli i dokładnie wszystko łączymy. Do tej sypkiej masy wrzucamy pokrojone masło i całość zagniatamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji, po czym dodajemy żółtko i szybciutko wyrabiamy.

Powstałe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy (nie przejmuj się, gdy ciasto odrobinę się kruszy, można je uformować/dolepić w blaszce). Następnie chowamy je w lodówce na około 1,5-2 godziny. Po wyjęciu ciasto należy nakłuć widelcem, by podczas pieczenia za bardzo nie urosło i piec około 15-20 minut w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 stopni).

W międzyczasie przygotowujemy masę czekoladową. Trzy całe jaja ucieramy z cukrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej (w przepisie z brownie wytłumaczyłyśmy na czym ona polega) i dodajemy do nich masło (100g) na wyłączonym już ogniu - rozpuszczamy.Tak uzyskaną masę (ciągle gorącą) ciurkiem wlewamy do jajek z cukrem.

Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, układamy na nim maliny (my miałyśmy mrożone), zalewamy masą czekoladową i ponownie wkładamy do ciągle włączonego piekarnika na około 30 minut w tej samej temperaturze.

Tartę można dekorować w dowolny sposób. My postanowiłyśmy użyć tym razem cukru pudru, by podkreślić Świąteczny klimat :)

Życzymy smacznego!

P.S.WeAreCrazy

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną