Porcje: 6 Składniki: Składniki: - 6 jaj, - 12 plastrów szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej, Pasta zielona: - 1/2 awokado, - 1 ząbek czosnku - garść listków bazylii, - 1 łyżeczka soku z cytryny, - 1 zielona papryczka chili (wariant pikantny) lub 1 łyżeczka zielonego szczypiorku (wersja łagodna), - łyżka majonezu, - 1 ugotowane żółtko, - sól i pieprz do smaku. Bazylię sparzyć wrzątkiem i ostudź, zmiksować z pozostałymi składnikami pasty. Pasta czerwona: - 4 suszone pomidory w oleju, - 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, - 1 czerwona papryczka chili (wariant pikantny) lub 1/4 czerwonej papryki (wersja łagodna), - 1 łyżeczka kaparów, - 1 ugotowane żółtko, - 1 łyżka majonezu, - sól i pieprz do smaku. Pasta żółta: - 1 pomarańczowa papryka, - 1 łyżka majonezu, - szczypta kurkumy i curry, - 1/2 posiekanej szalotki, - 2 żółtka, - zioła do dekoracji, - sól i pieprz do smaku. Posiekać żółtka i szalotkę, pozostałe składniki zmiksować w blenderze, wymieszać z żółtkami i szalotką.