Tarta z czarną porzeczką

Krzysztof
23.07.2014 13:43
Tarta z czarną porzeczką

Przepis

SKŁADNIKI:

Ciasto:

- 250 g herbatników

- 200 g masła

- 50 g wiórków kokosowych

- 1 i 1/2 brązowego cukru

(można zrobić go samemu w domu- wystarczy dodać jedną łyżkę stołową melasy na szklankę białego cukru. Wymieszaj dokładnie i masz brązowy cukier)

Nadzienie:

- 350 g czarnych porzeczek

- 150 g cukru pudru

- 200 g kremowego tłustego serka

- 200 g jogurtu greckiego

- 2 łyżki żelatyny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto:

1. Masło rozpuścić. Herbatniki drobno pokruszyć w mikserze, następnie połączyć je z masłem, wiórkami kokosowymi i cukrem.

2. Masą wykleić dno i brzegi formy do tarty.

Nadzienie:

1. Czarną porzeczkę umyć i ok. 200 g zmiksować z 5 g cukru pudru. Przetrzeć przez sitko, w ten sposób pozbywając się pestek.

2. Kolejne 100 g porzeczek podgrzać na patelni z 4 łyżkami cukru pudru przez 3-4 min., aż powstanie gęsty sos.

3. Serek wymieszać ze pozostałym cukrem.

4. Dodać jogurt oraz puree z czarnej porzeczki.

5. Rozrobić żelatynę i wlać ją do przygotowanego kremu porzeczkowego.

5. Krem wyłożyć na spód ciasta i wstawić do lodówki.

6. Przed podaniem tartę polać sosem z czarnej porzeczki i udekorować pozostałymi owocami.