Przepis
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 250 g herbatników
- 200 g masła
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 i 1/2 brązowego cukru
(można zrobić go samemu w domu- wystarczy dodać jedną łyżkę stołową melasy na szklankę białego cukru. Wymieszaj dokładnie i masz brązowy cukier)
Nadzienie:
- 350 g czarnych porzeczek
- 150 g cukru pudru
- 200 g kremowego tłustego serka
- 200 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki żelatyny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. Masło rozpuścić. Herbatniki drobno pokruszyć w mikserze, następnie połączyć je z masłem, wiórkami kokosowymi i cukrem.
2. Masą wykleić dno i brzegi formy do tarty.
Nadzienie:
1. Czarną porzeczkę umyć i ok. 200 g zmiksować z 5 g cukru pudru. Przetrzeć przez sitko, w ten sposób pozbywając się pestek.
2. Kolejne 100 g porzeczek podgrzać na patelni z 4 łyżkami cukru pudru przez 3-4 min., aż powstanie gęsty sos.
3. Serek wymieszać ze pozostałym cukrem.
4. Dodać jogurt oraz puree z czarnej porzeczki.
5. Rozrobić żelatynę i wlać ją do przygotowanego kremu porzeczkowego.
5. Krem wyłożyć na spód ciasta i wstawić do lodówki.
6. Przed podaniem tartę polać sosem z czarnej porzeczki i udekorować pozostałymi owocami.