Tarta Czekoladowa

Krzysztof
09.09.2014 5:00
Tarta Czekoladowa

Przepis

Składniki:

1. Kruchy spód czekoladowo-orzechowy.

250g ciasteczek typu Digestive*

80g masła

60g solonych orzeszków ziemnych

2 łyżki Nutelli

Foremka na tartę ok.26 cm

P1060520P1060523

Wszystkie składniki umieści w misie malaksera i zmiksuj. Masa powinna mieć konsystencje mokrego piasku.

Jeśli nie masz malaksera, bardzo drobno posiekaj orzeszki ziemne nożem, wymieszaj z dokładnie pokruszonymi ciasteczkami.Dodaj masło i Nutellę, dokładnie wymieszaj.

P1060524P1060525P1060528

Gotową masę wyłóż do foremki, dokładnie dociśnij i wyrównaj. Schłodź w lodówce przez ok 20 min.

2. Czekoladowy krem:

400g Nutelli ( lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)

500g serka typy Philadelfia, koniecznie w temperaturze pokojowej

300 ml śmietanki 36 %

60 g cukru pudru

Wymieszaj mikserem serek śmietankowy z cukrem pudrem, ostrożnie dodaj Nutellę.

W drugiej misce ubij mikserem śmietankę. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszaj do masy serowo-czekoladowej. Gotowy krem wyłóż na kruchy spód. Udekoruj malinami i schłodź w lodowce przez ok. 4 godziny