Przepis
Składniki:
1. Kruchy spód czekoladowo-orzechowy.
250g ciasteczek typu Digestive*
80g masła
60g solonych orzeszków ziemnych
2 łyżki Nutelli
Foremka na tartę ok.26 cm
P1060520P1060523
Wszystkie składniki umieści w misie malaksera i zmiksuj. Masa powinna mieć konsystencje mokrego piasku.
Jeśli nie masz malaksera, bardzo drobno posiekaj orzeszki ziemne nożem, wymieszaj z dokładnie pokruszonymi ciasteczkami.Dodaj masło i Nutellę, dokładnie wymieszaj.
P1060524P1060525P1060528
Gotową masę wyłóż do foremki, dokładnie dociśnij i wyrównaj. Schłodź w lodówce przez ok 20 min.
2. Czekoladowy krem:
400g Nutelli ( lub innego kremu czekoladowo-orzechowego)
500g serka typy Philadelfia, koniecznie w temperaturze pokojowej
300 ml śmietanki 36 %
60 g cukru pudru
Wymieszaj mikserem serek śmietankowy z cukrem pudrem, ostrożnie dodaj Nutellę.
W drugiej misce ubij mikserem śmietankę. Ubitą śmietanę delikatnie wmieszaj do masy serowo-czekoladowej. Gotowy krem wyłóż na kruchy spód. Udekoruj malinami i schłodź w lodowce przez ok. 4 godziny