Przepis
Składniki:
500 ml śmietany kremówki 36% lub 48%
250 g serka mascarpone
5 łyżek cukru pudru
500 ml mocnej kawy
250 g podłużnych biszkoptów
100 g drobno startej czekolady mlecznej
2 łyżeczki kakao
Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera.
Ubijamy do otrzymania sztywnego, puszystego kremu, o konsystencji bitej śmietany.
Z dwóch czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub mielonej zaparzamy 500 ml kawy.
Biszkopty moczymy w kawie.
Pierwszą warstwę biszkoptów układamy w naczyniu.
Przykrywamy połową kremu.
Posypujemy połową startej mlecznej czekolady.
Układamy drugą warstwę biszkoptów.
Przykrywamy pozostałym kremem.
Posypujemy kakao i pozostałą startą czekoladą..
Chłodzimy kilka godzin w lodowce, najlepiej całą noc.