Tiramisu

Krzysztof
Przepisy
14.11.2014 9:20
Tiramisu

Przepis

Składniki:

500 ml śmietany kremówki 36% lub 48%

250 g serka mascarpone

5 łyżek cukru pudru

500 ml mocnej kawy

250 g podłużnych biszkoptów

100 g drobno startej czekolady mlecznej

2 łyżeczki kakao

Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczamy w misie miksera.

Ubijamy do otrzymania sztywnego, puszystego kremu, o konsystencji bitej śmietany.

Z dwóch czubatych łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub mielonej zaparzamy 500 ml kawy.

Biszkopty moczymy w kawie.

Pierwszą warstwę biszkoptów układamy w naczyniu.

Przykrywamy połową kremu.

Posypujemy połową startej mlecznej czekolady.

Układamy drugą warstwę biszkoptów.

Przykrywamy pozostałym kremem.

Posypujemy kakao i pozostałą startą czekoladą..

Chłodzimy kilka godzin w lodowce, najlepiej całą noc.