Przepis
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
sól
łyżka oleju
Składniki na farsz:
10 dag suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
1 cebula
1 łyżka masła
Wykonanie farszu:
Grzyby zalałam wodą i zostawiłam na noc. Rano ugotowałam do miękkości (około 20 minut)w tej samej wodzie. Grzyby odsączyłam (wywar zostawiłam), ostudziłam. Grzyby i cebulkę bardzo drobniutko posiekałam. Cebulę zeszkliłam na maśle i dodałam grzyby. Przyprawiłam solą i pieprzem. Chwilę podsmażyłam.
Wykonanie ciasta:
Mąkę przesiałam do miski, posoliłam i mieszałam widelcem wlewając strumieniem wrzacą wodę. Dodałam olej. Następnie odstawiłam na chwilę pod przykryciem do ostygnięcia. Wyrobiłam ręką wolne ciasto. Kiedy już było jedwabiste, odstawiłam znów pod przykryciem na 15 minut.
Wykonanie uszek:
Odkrawałam kawałki ciasta, rozwałkowałam na placki, wykrawałam malutkie kółeczka (średnica 4 cm)od szklaneczki. Na każdy krążek ciasta nakładałam odrobinę farszu. Zlepiałam brzegi tak jak na pierogi, a następnie zlepiłam końcówki pierożka i utworzyły się uszka.