Barszcz czerwony z uszkami

Karol
Obiad
06.09.2018 11:26
Barszcz czerwony z uszkami
  • Czas gotowania: 45 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Wielkość porcji 4-5 osób

Składniki

    Barszcz czerwony:
  • 500 g buraków
  • pęczek włoszczyzny
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • majeranek suszony
  • 2 grzybki w barszcz
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • sól
    Ciasto na uszka:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki oleju
    Farsz:
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Przepis

  1. Buraki obieramy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy przyprawy, grzyby i obraną włoszczyznę. Dodajemy też kwasek cytrynowy.
  2. Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Wolno gotujemy koło 30 min.
  3. Odcedzamy warzywa i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Jak trzeba to też odrobiną cukru.
  4. Cebulę z czosnkiem smażymy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso i całość lekko podsmażamy doprawiając sola i pieprzem. Odstawiamy, aby trochę przestygło i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
  5. Z mąki, jajka, wody, soli i oleju wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek i wykrawamy nożem kwadraty. Zwijamy uszka, nakładając farsz i gotujemy partiami w osolonej wodzie ok 4-5 min. od wypłynięcia.
  6. Podajemy zalane barszczem.