- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Wielkość porcji 4-5 osób
Składniki
- Barszcz czerwony:
- 500 g buraków
- pęczek włoszczyzny
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- majeranek suszony
- 2 grzybki w barszcz
- szczypta kwasku cytrynowego
- sól
- Ciasto na uszka:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- Farsz:
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
Przepis
- Buraki obieramy i wrzucamy do garnka z wodą. Dodajemy przyprawy, grzyby i obraną włoszczyznę. Dodajemy też kwasek cytrynowy.
- Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Wolno gotujemy koło 30 min.
- Odcedzamy warzywa i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Jak trzeba to też odrobiną cukru.
- Cebulę z czosnkiem smażymy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso i całość lekko podsmażamy doprawiając sola i pieprzem. Odstawiamy, aby trochę przestygło i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
- Z mąki, jajka, wody, soli i oleju wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na placek i wykrawamy nożem kwadraty. Zwijamy uszka, nakładając farsz i gotujemy partiami w osolonej wodzie ok 4-5 min. od wypłynięcia.
- Podajemy zalane barszczem.