Miękkie pierniczki

Ewelina
16.12.2014 8:07
Miękkie pierniczki

Przepis

Składniki ciastka:

350 g mąki pszennej

3 łyżki przyprawy do piernika

2 łyżeczki kakao

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

100 g śmietany 18%

1 jajko

200 g cukru

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka cynamonu

Obraz1

Składniki lukier:

1,5 szklanki cukru pudru

sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania:

Jajko ucieramy z cukrem, gdy ten się rozpuści dodajemy śmietanę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy piecyk do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego (z tej porcji ok 30 szt.), każdą z nich obtaczamy w mieszance cukru pudru i cynamonu i układamy na blaszce. Pieczemy 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier. Pierniczki od razu po wyjęciu z pieca zanurzamy w lukrze i przekładamy na kratkę aby lukier obciekł i zastygł a ciasteczka wystygły.