Przepis
Składniki ciastka:
350 g mąki pszennej
3 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
100 g śmietany 18%
1 jajko
200 g cukru
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
Obraz1
Składniki lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
sok z ½ cytryny
Sposób przygotowania:
Jajko ucieramy z cukrem, gdy ten się rozpuści dodajemy śmietanę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy piecyk do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, z ciasta formujemy kuli wielkości orzecha włoskiego (z tej porcji ok 30 szt.), każdą z nich obtaczamy w mieszance cukru pudru i cynamonu i układamy na blaszce. Pieczemy 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotowujemy lukier. Pierniczki od razu po wyjęciu z pieca zanurzamy w lukrze i przekładamy na kratkę aby lukier obciekł i zastygł a ciasteczka wystygły.