Przepis
Składniki na około 40 sztuk (w zależności od wielkości foremek):
115g miękkiego, niesolonego masła
115g jasnego cukru muscovado
1 duże jajko
115g melasy (jeśli nie macie, równie dobre będą z syropem złocistym)
400g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki imbiru (jeśli wolicie bardziej subtelne w smaku pierniki, wystarczy 1 łyżeczka)
Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodaj jajko i zmiksuj do połączenia. Wlej melasę i jeszcze raz zmiksuj dokładnie.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami i dodaj do masy maślanej. Wymieszaj, aż powstanie gęste, jednolite ciasto. Zrób z niego kulę, owiń spłaszcz ją lekko i owiń szczelnie folią spożywczą. Schłodź w lodówce przez 30 minut.
Wyjmij schłodzone ciasto i rozwałkuj, podsypując delikatnie mąką, na grubość około 3mm. Wykrawaj pierniczki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 12 – 15 minut, aż wyrosną delikatnie i nabiorą ciemnozłotego koloru. Pozostaw na chwile na blasze, po czym przełóż na kratkę do wystudzenia.
Zimne udekoruj wedle uznania lukrem, czekoladą i posypkami lub posiekanymi orzechami.
Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego :)