Przepis
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka gorącej wody
odrobina soli
1 łyżka oleju
Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
8 -10 dag suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
1 duża cebula
1 łyżka masła
sól i pieprz
Ponadto:
masło do polania pierogów
Wykonanie:
Grzyby opłukałam, namoczyłam na noc. Na drugi dzień gotowałam około 10-15 minut. Wystudziłam, osączyłam z wywaru (wywar zostawiłam), grzyby bardzo drobniutko posiekałam.
Kapustę zalałam wodą, gotowałam do miękkości kapusty i po wystudzeniu przecedziłam i odcisnęłam a następnie drobno poszatkowałam.
Podobnie cebulę bardzo drobno posiekałam.
Na patelni, na łyżce masła podsmażyłam cebulę, dodałam grzyby i kapustę. Wymieszałam, podsmażyłam. Na koniec doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesiałam do miski, posoliłam i mieszałam widelcem wlewając strumieniem gorącą wodę i olej. Następnie odstawiłam i po wystudzeniu wyrobiłam ręką wolne ciasto. Kiedy już było jedwabiste, odstawiłam znów pod przykryciem na 15 minut. Z ciasta wykrawałam krążki i na każdy nakładałam po łyżeczce farszu. Zlepiałam brzegi.
Kiedy już wszystkie pierogi były ulepione, ugotowałam je w osolonej wodzie.
Po przełożeniu na talerze polałam stopionym masłem
Myślę, że w każdym domu w tym wyjątkowym dniu pierogi smakują najlepiej. Życzę, jak zwykle... SMACZNEGO!