Przepis
Składniki:
ciasto
450 g mąki
1 szklanka gorącej wody
1 jajko
3 łyżki oleju
farsz
450 g suszonych grzybów leśnych
2 cebule
50 g masła lub margaryny ( nie może być olej!)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy na drobno cebulę i smażymy na maśle, tak aby się zarumieniła. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę, aby się zmieliły i łączymy z cebulą. Doprawiamy do smaku starannie mieszając.
Wszystkie składniki ciasta dobrze wyrobić na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na cztery części i przykrywamy wilgotną ściereczką lub woreczkiem. Każdą część cienko rozwałkować i wycinać krążki kieliszkiem. W każdy krążek nałożyć farsz i zawijać uszko.