Wigilijne uszka z grzybami

Niezły
Makarony
17.12.2014 7:16
Wigilijne uszka z grzybami

Przepis

Składniki:

ciasto

450 g mąki

1 szklanka gorącej wody

1 jajko

3 łyżki oleju

farsz

450 g suszonych grzybów leśnych

2 cebule

50 g masła lub margaryny ( nie może być olej!)

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy na drobno cebulę i smażymy na maśle, tak aby się zarumieniła. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę, aby się zmieliły i łączymy z cebulą. Doprawiamy do smaku starannie mieszając.

Wszystkie składniki ciasta dobrze wyrobić na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na cztery części i przykrywamy wilgotną ściereczką lub woreczkiem. Każdą część cienko rozwałkować i wycinać krążki kieliszkiem. W każdy krążek nałożyć farsz i zawijać uszko.