Baklava

Krzysztof
Ciasta
14.12.2014 23:02
Baklava

Przepis

Składniki na około 15 kawałków Baklavy:

250 g ciasta filo

150 g orzechów włoskich

100 g migdałów

100 g masła, najlepiej klarowanego

2 łyżeczki cynamonu

1/4 szklanki cukru

Słodki syrop, wersja 1:

1/3 szklanki miodu

1/3 szklanki wody

skórka z 1/2 cytryny

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)

Słodki syrop, wersja 2:

1/3 szklanki wody

3/4 szklanki cukru

2 łyżki soku z pomarańczy

1 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)

Dodatkowo:

posiekane pistacje do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN

CZAS PIECZENIA: 25 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Orzechy drobno siekamy, mieszamy z cynamonem i cukrem, dzielimy na trzy równe części. Ciasto filo docinamy do rozmiarów naszej foremki (ja miałam foremkę 17x30, każdy płat ciasta wystarczyło podzielić na 4 części, wyszły mi 24 kawałki). Masło topimy w garnku.

2. Foremkę, w której będziemy piec Baklavę, smarujemy roztopionym masłem przy pomocy pędzelka. Kładziemy pierwszy płat ciasta i smarujemy cienko masłem. Kładziemy kolejny i smarujemy masłem... i tak osiem płatów.

3. Ósmy płat smarujemy masłem, wykładamy pierwszą część orzechów, układamy kolejne dwa płaty ciasta, każdy smarując masłem. Wykładamy drugą część orzechów. Znowu układamy dwa płaty (pamiętamy o maśle!) i wykładamy ostatnią część orzechów.

4. Układamy pozostałe płaty, każdy smarując masłem, również ten na samej górze. Kroimy w kwadraty, romby lub trójkąty (trzeba to zrobić teraz, po upieczeniu już nie da rady). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut do zarumienienia.

5. W czasie, gdy nasze ciasto się piecze, przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki na jeden z wybranych syropów umieszczamy w garnku i podgrzewamy, mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.

6. Ciasto wyciągamy z piekarnika, polewamy dokładnie przygotowanym syropem, posypujemy pistacjami i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przechowujemy pod przykryciem w temperaturze pokojowej lub w lodówce. Najlepiej smakuje po dwóch dniach. Smacznego! :)

Po więcej inspirujących przepisów zapraszam na blog :)