Przepis
kładniki na dwie porcje:
Pierś z kurczaka - mała
Olej rzepakowy - łyżeczka
Płatki migdałów - 5 łyżek
Mix sałat - dwie garście
Grejpfrut - 1/2 sztuki*
Awokado - sztuka
Ananas (świeży!) -dwa plastry
Przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra papryka
*Dla osób szczególnie lubiących kwaśne smaki ;)
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy w wąskie i długie paski i marynujemy w oleju, soli, pieprzu, curry i ostrej papryce - odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę.
Kawałki mięsa obtaczamy w pokruszonych płatkach migdałów - układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 15 - 20 minut.
Grejpfruta obieramy, dzielimy na cząstki, kroimy na drobne kawałki i usuwamy białe włókna. Awokado oraz ananasa obieramy i kroimy w kostkę.
Na talerzu rozkładamy umytą sałatę - owoce oraz upieczonego kurczaka.
Wartość odżywcza porcji nietypowej sałatki z kurczakiem w migdałach:
Energia: 295 kcal
Białko: 18,5 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 21,5 g
Błonnik pokarmowy: 4,5 g
Cholesterol: 48,4 mg
Nietypowa sałatka z kurczakiem jest dobrym źródłem:
Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;
Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;
Źródło:
http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/03/nietypowa-saatka-z-kurczakiem-w-migdaach.html