Nietypowa sałatka z kurczakiem i migdałami

Ewelina
Sałatki
19.05.2014 11:27
Nietypowa sałatka z kurczakiem i migdałami

Przepis

kładniki na dwie porcje:

Pierś z kurczaka - mała

Olej rzepakowy - łyżeczka

Płatki migdałów - 5 łyżek

Mix sałat - dwie garście

Grejpfrut - 1/2 sztuki*

Awokado - sztuka

Ananas (świeży!) -dwa plastry

Przyprawy: sól, pieprz, curry, ostra papryka

*Dla osób szczególnie lubiących kwaśne smaki ;)

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w wąskie i długie paski i marynujemy w oleju, soli, pieprzu, curry i ostrej papryce - odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę.

Kawałki mięsa obtaczamy w pokruszonych płatkach migdałów - układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180˚C przez ok. 15 - 20 minut.

Grejpfruta obieramy, dzielimy na cząstki, kroimy na drobne kawałki i usuwamy białe włókna. Awokado oraz ananasa obieramy i kroimy w kostkę.

Na talerzu rozkładamy umytą sałatę - owoce oraz upieczonego kurczaka.

Wartość odżywcza porcji nietypowej sałatki z kurczakiem w migdałach:

Energia: 295 kcal

Białko: 18,5 g

Tłuszcz: 17 g

Węglowodany: 21,5 g

Błonnik pokarmowy: 4,5 g

Cholesterol: 48,4 mg

Nietypowa sałatka z kurczakiem jest dobrym źródłem:

Składników mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku;

Witamin: E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP;

Źródło:

http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/03/nietypowa-saatka-z-kurczakiem-w-migdaach.html