W moim domu uwielbiana przez wszystkich i ciągle pożądana :) Składniki: - 2 pęczki botwinki ( jeśli mają małe buraczki to opcjonalnie dodajemy 2 buraki kiszone lub ugotowane w skórce i obrane ) - 1,5l domowego bulionu drobiowego lub warzywnego - marchewka - 1 duża cebula - 2 łyżki soku z cytryny, lub łyżka octu - łyżeczka cukru - sól, pieprz do smaku - śmietanka 30% - jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: - Bulion zagotowujemy, a w osobnym garnku gotujemy jajka na twardo. - Botwinkę razem z buraczkami myjemy i siekamy w paski, marchewkę i cebulę kroimy lub kostkę. Przepis na zupę z botwinki - najlepsza wiosenna zupa jaką znam i jaką przyszło mi robić :) Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i opcjonalnie świeżym koperkiem, lub szczypiorkiem.