Śledzie po cygańsku

Ewelina
Sałatki
10.12.2014 9:25
Śledzie po cygańsku

Przepis

SKŁADNIKI :

1/2 kg filetów śledziowych,solonych

5 ogórków konserwowych,pokrojonych w kostkę

1 duża cebula,obrana i pokrojona w kostkę

por(tylko biała część) 10 dkg

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

2 łyżki musztardy

5 łyżek ketchupu

5 łyżek oleju

1/2 łyżeczki cukru

pieprz,ostra papryka

PRZYGOTOWANIE :

Śledzie moczymy w wodzie,około 2-3 godzin.Następnie dobrze je płuczemy,osączamy i kroimy w dużą kostkę.Ogórki i cebulę kroimy w kostkę a por w plasterki.Przekładamy wszystko do miski.

W małej miseczce mieszamy cukier z szczyptą papryki i stopniowo dodajemy na zmianę : musztardę,ketchup i olej,przez cały czas mieszając,tak aby sos się nie rozwarstwił.Na koniec dodajemy czosnek.

Do śledzi wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy.Śledzie podajemy schłodzone.Najlepiej smakują na 2 dzień.Smacznego.