Przepis
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
2 jajka
150 g masła
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki na polewę orzechową:
300 g orzechów włoskich
100 g masła
6 łyżek cukru
2 łyżki miodu
Składniki na masę budyniową:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
250 g masła
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
Rozpoczynamy przygotowywanie ciasta. Jeśli mam być szczera to robiłam to ciast tylko raz i nie mam zamiaru robić go po raz drugi. Strasznie dużo z nim roboty no i trzeba przyznać, że jest kaloryczne.
Nie chce Was zniechęcać bo ciasto jest pyszne ale na pewno nie jest to szybki przepis.
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od przygotowania masy budyniowej. Dwa opakowania budyniu rozpuszczamy w jednej szklance mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z cukrem. Do gorącego mleka wlewamy budynie. Studzimy.
Następnie zabieramy się za przygotowanie ciasta. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do jednej miski, mieszamy i dzielimy na dwie części.
Kolejnym krokiem jest masa orzechowa. Siekamy orzechy, dodajemy masło, cukier oraz miód na następnie zagotowujemy wszystkie składniki w garnku.
Wracamy do naszego ciasta, które zostało podzielone na dwie części. Każdą z części ciasta rozwijamy i wkładamy do blaszki o wymiarach 22x37. Pieczemy około 11 minut w temperaturze 180stopni. Oczywiście korzystając z papieru do pieczenia. Ciasta studzimy na kratce.
Kończymy również przygotowywanie naszej masy budyniowej, która powinna już ostygnąć. Miksujemy masło i stopniowo nie przestając miksować dodajemy do niej masę budyniową ( stopniowo po jednej łyżeczce).
Ostatnim krokiem jest ułożenie pierwszej warstwy ciasta na blaszce a następnie wyłożenie na niej masy budyniowej. Masę budyniową przykrywamy drugą warstwą ciasta, na którą wylewamy masę orzechową.
Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.