Ciasto ORZECHOWIEC

Ewelina
Ciasta
19.01.2015 9:43
Ciasto ORZECHOWIEC

Przepis

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2/3 szklanki cukru

2 jajka

150 g masła

2 łyżki miodu

2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na polewę orzechową:

300 g orzechów włoskich

100 g masła

6 łyżek cukru

2 łyżki miodu

Składniki na masę budyniową:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

250 g masła

2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Rozpoczynamy przygotowywanie ciasta. Jeśli mam być szczera to robiłam to ciast tylko raz i nie mam zamiaru robić go po raz drugi. Strasznie dużo z nim roboty no i trzeba przyznać, że jest kaloryczne.

Nie chce Was zniechęcać bo ciasto jest pyszne ale na pewno nie jest to szybki przepis.

Sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od przygotowania masy budyniowej. Dwa opakowania budyniu rozpuszczamy w jednej szklance mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z cukrem. Do gorącego mleka wlewamy budynie. Studzimy.

Następnie zabieramy się za przygotowanie ciasta. Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do jednej miski, mieszamy i dzielimy na dwie części.

Kolejnym krokiem jest masa orzechowa. Siekamy orzechy, dodajemy masło, cukier oraz miód na następnie zagotowujemy wszystkie składniki w garnku.

Wracamy do naszego ciasta, które zostało podzielone na dwie części. Każdą z części ciasta rozwijamy i wkładamy do blaszki o wymiarach 22x37. Pieczemy około 11 minut w temperaturze 180stopni. Oczywiście korzystając z papieru do pieczenia. Ciasta studzimy na kratce.

Kończymy również przygotowywanie naszej masy budyniowej, która powinna już ostygnąć. Miksujemy masło i stopniowo nie przestając miksować dodajemy do niej masę budyniową ( stopniowo po jednej łyżeczce).

Ostatnim krokiem jest ułożenie pierwszej warstwy ciasta na blaszce a następnie wyłożenie na niej masy budyniowej. Masę budyniową przykrywamy drugą warstwą ciasta, na którą wylewamy masę orzechową.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną