Pierniczki brukowce

Krzysztof
09.12.2014 19:11
Pierniczki brukowce

Przepis

Składniki:

500 g mąki pszennej (użyłam typ 550)

200 g cukru

1 jajko

100 g miodu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

50 g miękkiego masła

1/3 szklanka wody

Do rondelka wsypujemy 2 łyżki cukru i karmelizujemy. Należy podgrzewać cukier na średniej mocy palnika, aż nabierze złotego koloru, w tym czasie nie wolno go mieszać. Następnie wlewamy wodę - kreml reaguje gwałtownie - i mieszamy, aż się wszytko połączy. Dodajemy pozostały cukier, miód, przyprawę i wszytko zagotować aż się cukier rozpuści. Następnie odstawić do ostudzenia. W mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę, sodę, jajko, masło oraz przestudzaną masę. Wszytko dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 36x26 do pieczenia w odległości 1 cm. Podczas pieczenia pierniczki się stykają. Piec w tem. 180 C Przez 15- 20 minut. Studzimy na kratce. Po upieczeniu pierniczki robią się bardzo twarde, to normalne. Przechowujemy w metalowej puszcze.

Pierniczki w oryginalnym przepisie są nadziewane marmoladą ja pominęłam ten etap.

Lukier kawowy

1/2 szklanka cukru

2 łyżki bardzo gorącej kawy

Cukier puder przesiać dodać kawę i rozcierać łyżką. Gdyby lukier był za rzadki dodać więcej cukru pudru. Gotowym lukrować pierniczki. Ja swoje pierniczki lukruję gdy zmiękną :)

Aby pierniczki szybciej zmiękły należy do puszki włóż kawałek jabłka. Za trzy dni będą gotowe :)